2008. december 28., vasárnap

BlackBerry 8700 smartphone

Kevés dolog áll tõlem távolabb mint flancos telefont vásárolni jó sok pénzért. Beérem a leggagyibb Sagem-el, legyen benne telefon, naptár, ébresztõ, és óra. Keveset hívok, ritkán küldök SMS-t, nem én vagyok a mobilcégek álma, internetezni meg a mini kijelzõn eszembe sem jutna. Most mégis lett egy Blackberry telefonom, ami Amerika-Kanada területén felér egy csúcskategóriás Nokiával. Az okostelefon lényegében egy computer ami elsõsorban telefon. Van operációs rendszere, lehet rá alkalmazásokat telepíteni és azokat futtatni. Hogy mit tud az részben függ a hardverháttértõl, de mégjobban a szoftveres ellátottságától. A BlackBerry nem a nagymamák telefonja, lényegében vállalati megoldás, családi vagy magáncélokra van jobb. A népszerûsége mégis a felhasználóbarátság irányába feljeszti a típust. Sajnos a 8700-as még nem ilyen.


8700v, made in Canada, y2k


A telefont ingyen kaptam. Ez fontos, mert egyébként sosem született volna meg ez a cikk. A 8700-as sorozatot 2000-ben készítették, made in Canada, ami azért jó érzés, mert végre valami ami nem kínai. Ahhoz képest hogy 2000-ben gyártották igen feljett a szolgáltatásválasztéka, szerintem errefelé akkoriban még nem volt hasonló fejlettségû készülék, bár totál nem érdekel a mobilpiac. A típusszám mögötti "V" a szolgáltatóra utal, a 8700v az logikusan Vodafone, de ez jelen esetben nem számít mert kártyafüggetlen. A kártyafüggetlenség nagy elõny, és ezt megõrzi az operációs rendszer frissítése után is. Rendszert érdemes frissíteni, mert az új rendszerben sokkal több a szolgáltatásválaszték a vele járó szoftverek miatt, és több külsõs programot is futtat mint a régi. Ezen a készüléken 4.1-es rendszer volt eredetileg, amit maximum 4.2-re lehet upgradelni.

A smartphone azaz okostelefon egy mini computer. Az operációs rendszere is BlackBerry névre hallgat mint maga a készülék. A rendszer igen könnyen kezelhetõ, gyors, a betöltõdés után gyakorlatilag mindenre azonnal reagál késedelem nélkül. Megkockáztatom ebbõl a szempontból jobb mint egy hasonló Windows CE készülék. Magára a telefonra elvileg fel lehet tenni Windows és Linux rendszert is, de ezt csak olvastam, fogalmam sincs technikailag hogyan lehetséges.

A telefonhoz kapunk egy PC-s szoftvert a BlackBerry Desktop-ot, amit a telefon USB-s csatlakoztatása után használhatunk, mind a PC, mind a szofver egybõl felismeri. A telefont és tartalmát csak ezen a programon keresztül érhetjük el. A telefon programja ingyenesen letölthetõ a gyártó oldaláról ha netán nem lenne meg. Nagyon jó kis program, karbantartja az alkalmazásokat, tartalmat, és frissíti az operációs rendszert. A szóban forgó készüléket én üresen kaptam, nem volt hozzá semmi, se kábel, semmi. Az összes problémát megoldotta egy hagyományos USB mini kábel (MP4 lejátszók és telefonok is ezt használják nagyrészt) és a legolcsóbb USB töltõ.

A rendszer lehetõségei

Maradjunk annyiban, hogy nekem kinézetre a 4.1-es renszer jobban tetszett, de a funkcióválaszték miatt felraktam a 4.2-est, illetve az egyik program nem futott a régi rendszeren. Kicsit nevetséges számoma hogy a készülékre tölthetõ háttérképek (témák) pénzért vannak, igaz a legolcsóbb 2 USD csak, de akkoris. szerintem aki pénzért tölt a mobiljára képet vagy csengõhangot az egy degenerált zombi. A lényeg hogy a 4.1-es rendszeren nem futott a BBNotepad, ami egy szövegszerkesztõ, és ha másért nem a kipróbálás és a teszt miatt érdemes felrakni.

Az oprendszer frissítés ilyesztõen sokáig tart, szerintem legalább 20-30 pecig semmisem történik, de utána minden rendben van. A rendszer frissítése nem egyértelmû, van hozzá egy telepítõ, ami felrakja a PC-re a rendszert magát, de nem telepíti a telefonra. A BlackBerry Desktop telepíti, de nem automatikusan. Indítás elõtt le kell törölni a rendszert tartalmazó alkönyvtárból egy .xml file-t, és akkor már feljanálja a frissítést.

A készülék nagy elõnye hogy gyakorlatilag minden problémamemntesen mûködik vele, nem fagy, nem nyafog, nem lassul, amit lehet azt megcsinálja, amit nem azt nem is engedi (például 4.2-nél fejlettebb rendzszert sem enged felrakni a 8700-re). Jellemzõ az átgondolt mûködésére hogy a rendszer frissítésénél nem törölte a már telepített programokat, nem törölte a címlistát, és egyáltalán semmit. A frissítés után az a környezet és tartalom állt rendelkezésre ami elõtte. Lehet hogy frissítés elõtt elmentette, de akkor is ügyesen csinálta.

Van több jól szervezett weboldal is, amin üzembe helyezhetõ alkalmazásokat találhatunk. Programok, játékok, hátterek, midialejátszók, word, pdf, power point és excel nézegetõk, táblázatkezelõk, stb... Ezek közül párat csak a telefon segítségével tölthetünk le (OTA) a telefonhoz adott böngészõvel, másokat viszont hagyományos módon PC-vel, és azt a BlackBerry Desktop szoftverrel tudjuk feltölteni illetve üzembe helyezni vagy késõbb leszedni a telefonról. A BlackBerry Desktop észben tartja a telepített programokat, a verziószámukat, és figyelmeztet az új verziókra is.

Hátrány a vállalati szemlélet

Otthoni használatra nem jó választás a BlackBerry. A rendszerrel érkezõ szolgáltatások vállalati környezetet igényelnek. A levelezõ és a böngészõ a BlackBerry szervert igényli, és egy csomó mindenre elõ kell fizetni a mobilszolgáltatónál is ha használni akarjuk a telefon elõnyeit, fõleg az internetes alkalmazásokra gondolok. Ha mégis sikerül ilyen környezetbe kerülnünk a telefonnal, valós idõben megkapjuk a vállalati leveleket, rendes grafikus böngészõt használhatunk webes eléréshez, és 31 gombos QWERTY billentyûzeten válaszolhatunk illetve szerkeszthetünk. Gondolom az erõteljes vállalati szemlélet miatt népszerûbb itthon a Nokia ami a mezei usernek tényleg jobb megoldás.

Hogy ezekre az interentes szolgáltatásokra ez a telefon alkalmas-e a szükséges plusz szolgáltatások megvásárlása és üzembe helyezése után, azt kell mondjam hogy igen. A kijelzõje elég nagy ahhoz hogy a legtöbb szöveg alapú internetes tartalmat normálisan elérjük vele. A kijelzõje egyébként is jobb mint a legtöbbek által ismert LCD megoldások, fényes, automata fényerõszabályzóval, és szinte tetszõleges szögbõl nézve is kellemes.

Megoldás otthoni felhasználóknak

A mezei user mégis tud az alaphelyzetnél barátságosabb megoldást találni az erõteljes vállalati szemlélet kiegyensúlyozására. Ingyenes a BlackBerry telefonokra az Opera böngészõ, amit elvileg GPRS elõfizetéssel is lehet használni de ezt nem próbáltam ki, mert annyira azért nem vágzok útközben intertnetezni. Ugyancsak ingyen letölthetõ a LogicMail nevû levelezõ kliens, ami több POP3 SMTP és IMAP accountot is tud kezelni, így akár freemail, citromail vagy gmail postaládást is kezelhetünk vele ha kedvünk tartja, ha van egyszerre többet is.

További elõny hogy az operációs rendszernek szinte minden verziója többnyelvû, többek között magyar. A magyar ékezetes karaktereket a magánhangzó lenyomva tartása mellett a jobboldali tárcsa forgatásával lehet elõvarázsolni. A telefon billenytûzete a hagyományos telefonbillentyûhöz képest zseniális, igen könnyû vele hosszabb e-maileket vagy SMS-t küldeni. A ki- és bejövõ üzeneteket nem csak dátum szerint, hanem téma szerint is csoportosítja a telefon, így egy-egy beszélgetés mint egy fórumtopic jelenik meg a kijelzõn.

Otthoni felhasználóknak mindenképpen ajánlott a gyártó és egyéb független BlackBerry oldalak felkutatása, és az ott található alkalmazások használata, mert ezzel a készülék barátságossá, vállalat-föggetlenné tehetõ.

Multimédia

Sajnos ennek a készüléknek nem erõssége a multimédia, pedig a mezei user mi mást akarna a telefonnal, ha nem MP3-at hallgatni. Legnagyobb korlátja, hogy nem bõvítjetõ a memóriája, így mindennek 64MB-ban kell elférnie, illetve a rendszer és az alkalmazások mellett mindössze 15MB áll rendelkezésre az egyéb dolgokra. Ez gond, de az is gond, hogy a legnagyobb feltölthetõ file 2MB. Erre vagy a rendszer vigyáz, vagy a Blackberry desktop, és nem tudom ki lehet-e cselezni, de ha nem, az MP3 hallgatásnak és a filmnézésnek ezen a típuson lõttek, pedig van hozzá rendes médialejátszó. A késõbbi készülékekbe már micro SD kártyát is lehet tenni, és így alkalmasabbak MP3 hallgatásra és MP4 nézésre.

Magán a készüléken nincs is hagyományos feljhallgató kimenet, és a BlueTooth rendszere is régebbi verzió. Mivel e BlackBerry-t csúcsvezetõknek szánják, egy vacak bõrtok is 66 Euró hozzá, ami enyhén szólva is nevetséges, olcsóbb lesz varratni egyet hozzá. A BlueTooth az nem drága, de ehhez a készülékhez nem sztereó.

Multimédia tehát sajnos kilõve, maradnak a fotók, pedig a nagyméretû kijelzõ alkalmassá tenné filmnézésre, jobban mint a Sony MP4 lejátszómat. A fotókat a remek nagyméretû kijelzõ szépen megmutatja, sokféle szögbõl nézve is tökéletes. A kijelzõ háttérvilágítása érzékeny a környezeti fényre, automatán átkapcsol két fényerõ között, de a bekapcsoló gombbal letilthatjuk ezt a funkció ha zavaró lenne, és állandó marad a fényerõ. A kijelzõ felbontása a méretéhez képest elég kicsi, mindössze 320x240, de ez nem zavaró csak a képek nagyításánál, ahol azok rendre szétesnek. Összehasonlítva a Sony Mp4 lejátszómmal aminek a képernyõje fele méretben ugyen ekkora felbontású, látható a különbség a Sony javára. Bár a telefon nagyítja a képet, forgatni nem forgatja automatikusan csak menürendszerbõl.

A képeket illetve azok egy kijelölt részletét be lehet tenni a címlistába egy-egy név mellé, mint ahogy nevenként lehet más-más csengõhangot (midi vagy MP3) adni. A címlistában egy személyhez két oldalnyi adatot lehet rendelni, persze csak a telefonban tárolva, a kártyán ezek nem férnek el.

A képek nézegetésén kívül a telefonhoz még kapunk egy játékot, ami igen élvezetes. Több játék pénzért letölthetõ, de ilyet én nem tennék. A telefon elvileg lejátszik Flash és Java alkalmazásokat.

Maga az oprendszer már támogat fejlettebb telefonokat is. A 9000-es sorozat már tartalmaz GPS navigációt és WIFI hozzáférést például aminek még értelme van, a magam részérõl a telefonba épített gagyikamerákat hülyeségnek tartom. Ezek az el nem érhetõ szolgáltatások kicsit zavarón beépülnek a 8700-as készülékbe is, de használni nem tudjuk õket.

A készülék igazi managerszemlélettel sokmindnet automatizál. Ami ebbõl hasznos, beállítható hogy hánykor kapcsoljon ki- illetve be a készülék, így az éjszakai hívások és SMS-ek nem érkeznek meg hozzánk csak reggel. Jobboldalt van egy görgetõnk és a "vissza" gombunk, baloldalt és felül középen egy tetszõlegesen programozható kapcsolónk. A töltõje sima USB, erre a computer is alkalmas, de a legolcsóbb USB hálózati töltõ is megfelel. Egy micro USB kábel kell csak hozzá. Az aksija 0-ról egy órán belül feltöltõdik, és 5 órányi beszédet, és több mint 300 órányi pihenõ üzemmódot bír. Egy dolog hiányik nekem, hogy pihenõ módban nem mutatja az órát, a kijelzõt teljesen kikapcsolja. Ennek ellenére a pihenõ módból azonnal bekapcsol bármelyik gomb megnyomására és rögtön ott az idõ ha szükséges.

A késõbb megjelenõ BlackBerry verziók mind kaptak valamiféle fantázianevet, mint Bold és hasonlók. Ezek ma 130.000 Ft körül szerezhetõk be, de a 8700-as a t-csoprtnál 2006-ban még 99.000 ft. volt 1 év elõfizetéssel, ami ahhoz képest hogy a telefon 2000-es kiadás szerintem nevetségesen magas ár. Az új verziók megjelenésével a korábbi típusok árai nagyjából 1/5...1/10-ed részére mennek le, végülis jó hír hogy egy gagyi Sagem áráért manapság egy 8700-as BlackBerry-t is vehet az ember kis szerencsével. Van pár kommersz típus amirõl már lespórolták a 31 gombos QWERTY billentyûzetet, és van iPhone-ra hajazó érintõképernyõs típus is. Nyilván róbál a blackBerry is nagyobb tömegekhez eljutni, vagy Európában az itt népszerûbb típusokkal konkurálni.

Látatlanban azt mondom, a kanadai BlackBerry elõrébb jár mint a kommerszebb finn Nokia, fõleg az eredeti BlackBerry oprendszer gyorsasága, korrekt hibátlan fagyásmantes mûködése, bõvíthetõsége, Java kompatibilitása, és a 9000-es és a késõbbi típusok szolgáltatásválasztéka miatt. Aki minicomputerre, okostelefonra vágyik, ami sallangmentes, nincs benne kamera és MP3 illetve MP4 lejátszó, de kényelmes, bõvíthetõ, komoly angol nylevû rajongótábora van, annak ma a BlackBerry 8700-as tökéletes megoldás, fõleg hogy használtan már 15-20.000 ft. környékén és alatta is hozzá lehet jutni. Igaz kell mellé venni egy rendes MP4 lejátszót és esetleg egy GPS-t, de még így is jobban járunk mint egy paraszvakítós mindenttudó gagyikamerás legújabb okostelefonnal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése