2008. augusztus 26., kedd

Sony NWZ - S616F MP4 lejátszó

Mostanában sokat utazom, ezért olcsó MP3 lejátszót kerestem a hosszú és unalmas vonatozásokra. Párat már hallottam, elég borzasztóak, kásás a középtartomány, vagy csak kásás magasai vannak. A leggagyibbja 3.000 Ft környékén már megvehetõ, végülis útra jó, mert úgyis zajban hallgatja az ember. Szétnéztem az ismertebb helyeken, nem találtam megfelelõt, mert az olcsó az nem volt elég jó és elég nagy kapacitású, drágát meg nem akartam venni. Így lett MP3 helyett MP4 lejátszóm, márkátlan helyett márkás.

A beszerzés

Az egyik mûszaki bizományiban láttam meg használtan egy Sony NWZ - S616F MP4 lejátszót 4GB memóriával. 19,900 Ft volt a használt ára. A korábbi sétáim alapján 40,000 Ft-ra tippeltem az új árát, de mint kiderült 36,900 újonnan, sõt, van ahol 24.900. Amikor a cikket írom, már 22,000 Ft + 2,300 Ft szállíási költség körül is kapható. Eladni már nem lehetne jó áron, de még mindig olcsóbban vettem. Még a boltban kipróbáltam, belehallgattam, és nagyon jó hangja volt, igaz, az általam roppant módon utált rap/tuc-tuc elektronikus zenével volt tele. Végülis úgy vettem meg, hogy fölösleges analóg cuccaimat (Panasonic videómagnó, Technics hi-fi EQ, és Technics dupla kazettás deck) beszámították az árába, így még kevesebb kp-t kellett rá kiadnom. Ha a felvétel lehetõségétõl eltekintünk, a Sony azt tudja amit odaadtam érte, csak hosszabban, jobban, + FM rádió és képgaléria lehetõséggel.

Mit tud?

Származási hely: My Favorite MP4 player


Nem vártam sokat a cucctól. Túl kicsi ahhoz, hogy sokat tudjon. 79,5 x 42 x 11,5 mm a ház, mindössze 50g, a kijelzõje is viszonylag kicsi, álló elrendezésû, 262.144 szín, 320 x 240 pixel. Gondoltam 4GB-os MP3 lejátszónak is jó lesz, de már van rajta egy halom fotó, és pár film is.

Kevesebbet tud a cucc, mint azok az eszközök, amik Windows CE-t tudnak futtatni, és telepíthetõ rájuk tetszõleges médialejátszó. Sok mindenben iPod kompatibilis, de egy hasonló iPod az kb 70-80,000 Ft, igaz nagyobb kijelzõvel. A ház fém, stabil, strapabíró, nincs tõle gagyifeelingje az embernek. Sajnos a kijelzõ üvege könnyen karcolódik, zsebben hordva fõleg, de ezen kívül nem hiszem hogy sérülhet a ház vagy a kijelzõ maga. A karcos kijelzõn is szép a kép, ha filmet vagy fotókat nézünk rajta, mert átvilágítja. Élõben sokkal szebb mint a fotókon mert lefényképeznem nem sikerült igazán jól.

Mindössze 7 gomb van az elõlapján és egy hold kapcsoló + hangerõállító az oldalán. Ezekkel minden funkció elérhetõ, mert van egy elég jól szervezett menürendszere.

Kezelése

Származási hely: My Favorite MP4 player


A kijelzõjén 9 ikon jelenik meg, nem sok, de a „Playlist", a „Now playing" és az „Initial search" ikont nem is használom. Ebbõl a Playlist funkció alapvetõen használhatatlan is, mert egy alkönyvtárnyi zenét lehet bele összeszedni, másra nincs lehetõség. Ez kicsit fura, egy teljesen üres szövegfile keletkezik az adott könyvtárban, és ezek jelennek meg a Playlist menü alatt. Nem lehet több könytárból kedvenceket gyûjtögetni, és kihagyni sem lehet belõle. A Now Playing megjelenik máshol is, a zenék csoportosítása pedig annyira jó, hogy az Initial Search nem hiányzik. Igaz, 4 GB-ra 4-500 zeneszám felkerülhet akár össze-vissza is, nálam csak full albumok vannak fent jól elrendezve, felismerhetõen.

MP3 lejátszó

Származási hely: My Favorite MP4 player


A menürendszer erõssége a zeneszámok csoportosítása, rendszerezése. Nem csak az alkönyvtárakban lehet tallózni mint az olcsó típosoknál, hanem a rendezetlenül felmásolt dalokat az album, elõadó, mûfaj, évjárat alapján is meg lehet találni, + még ott az Initial Search és a Playlist amit én nem használok de másnál még hasznos lehet. Ehhez sajnos a szükséges információkat magának a zeneszámnak kell tartalmaznia, különben ezekre a dolgokra „Unknown" feliratot kapunk csupán. Ennek mikéntjérõl késõbb részletesen írok. A legjobb, hogy az album nézetben maga a CD borító jelnik meg, ha az része az MP3 filenak. Itt jó lenne egy olyan megoldás, mint amit a videóknál alkalmaznak, vagyis hogy egy kis képfile a preview. Itt is elég lehetne az album alkönyvtárába egy kép, de sajnos ez nem így van, az album fotóját be kell építeni az MP3-ba.

A zenelejátszónál legfontosabb a hangminõség. Erre azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen kifogástalan. Nem csak alapból jó a hang, hanem még ki-be kapcsolgathatunk különféle effekteket, mint EQ - aminek 2 user bankja is van -, kompresszor - ami messze felülmúlja a régi idõk ALC-jét -, van Surrond, Enhancer (harmónikus dúsító), és Clean Stereo beállítás is. Ezek mindegyike jól használható, nekem legalábbis úgy szól ahogy szeretném, és elég sok minden be van kapcsolva. A hangerõ is korlátozható, ha valaki halláskárosodástól tart, de arra ott van a hangerõállító.

Az MP3 lejátszás közben lekérhetõ egy információs képernyõ az éppen játszott zeneszámról, nagyban megmutatja az album borítót, és még pár MP3-ba beépíthetõ szöveges információt. Bekapcsolható hogy minden új zeneszámnál megjelenjen az album képe, elõadója, mûfaja, évjárata, az album címe. A lejátszás közben elindítható a képgaléria tetszõleges alkönyvtára is, de a mini kijelzõn nem nagy élmény fotókat vagy filmeket nézegetni.

Származási hely: My Favorite MP4 player


Ugyancsak a zenelejátszáshoz tartozik egy igen kellemes dolog akkor, ha teljes albumokat töltünk fel pontosan rendszerezve. A Shuffle funkció kétféleképpen is véletlenszerûen rendezi a feltöltött dalokat. Ez lehetséges egy alkönyvtáron belül is, de az összes feltöltött dalt is lejátszhatjuk véletlen sorrendben.

Képgaléria

Származási hely: My Favorite MP4 player


A képeket az eredeti struktúrában két alkönytárba is feltölthetjük, és ezekben további alkönyvtárakat készíthetünk. A képek csoportosításának tulajdonképpen ez a legcélszerûbb módja, és itt nincs keresési vagy dátum szerinti csoportosítási lehetõség, mint az MP3 játszónál. A képeket feltöltés elõtt érdemes lekicsinyíteni 320 x 240 környékére, és erõsen tömöríteni 60-70% körüli értékre. Ennek több automata módja is van, Photoshop, ACDsee, Smartsaver Pro, stb… A képgalériában a zenékhez és a filmekhez hasonlóan nevek és preview képek alapján tallózhatunk. A képek elõkészítése kicsit zûrösebb, mert pl a progressiv jpeget nem jeleníti meg, és a preview-t nem képezi le a feltöltött képbõl, tehát ezt eleve bele kell építeni a mentésnél. De például a preview-el rendelkezõ progressiv jpeget megmutatja a választékban, majd törött képként jeleníti meg.

A képlejátszója elég jól sikerült, elfogadhatna kicsit több formátumot is, és a preview-t is leképezhetné. Csoportosítási lehetõség is hasznos lenne, de az EXIF információk közül csak a dátumot olvassa ki, ezt viszont nem lehet sem csoportosítani, sem keresni. A galéria leggyengébb pontja mégsem ez, hanem a pici kijelzõ. Ezt kompenzálhatnák nagyítási lehetõséggel, de ez sajnos hiányzik belõle. A kép szép, fényes, kontrasztos, de nem nagy élvezet ezt nézegetni, inkább mutogatásra alkalmas számítógépszegény területeken, mint alföldön vagy erdõben .

FM rádió

Nem vagyok a rádióhallgatás rajongója, nem lehet blokkolni a reklámokat, és sok a kommersz zene, amit nem szeretek. Azonkívül, ha hetente egyszer van egy jó dal, azt félbevágják valami érdektelen szöveggel vagy reklámmal. Ennek ellenére elképesztõ, hogy ilyen kis helyen egy tökéletesen mûködõ programozható, automata keresõs, jó hangú FM rádiót tudtak felépíteni. 10 elmenthetõ preset, frekvencialéptetési lehetõség, jó hangzás. Igazi hifi rádió, és ha a mûsorok hallgathatóak lennének, még szeretném is, így maximum az idõjárásjelentés érdekes számomra ebbõl.

Filmlejátszás

Származási hely: My Favorite MP4 player


A berendezés ugyan MP4 lejátszó, de ahhoz hogy ezt komolyan vegyem nagyobb kijelzõt kellett volna felépíteni hozzá. Emiatt aztán leginkább zenei klippeket tárolok rajta, és azt sem sokat. Nem hiszem hogy egy mozifilmet ilyen mini kijelzõn érdemes végignézni, de a kapacitása alapján 2-3 film teljesen elférhet tajta.

A filmlejátszás a kijelzõ méretétõl eltekintve tökéletes minõségû. Jó hangzás, akadásmentes, kontrasztos lejátszás, tulajdonképp nézni sem rossz mert meglehetõsen fényes. A feltölthetõ film a mérettõl eltekintve iPod MP4 kompatibilis, vagyis minden olyan programban, amibõl iPod formátumba lehet konvertálni vagy exportálni, lehet filmet elõkészíteni a Sony számára 320 x 240 pixel méretben. A feltöltött filmeket semmilyen módon nem csoportosíthatjuk, az alkönyvtárak tartalma ugyan megjelenik a listában, de maga az alkönyvtár nem. A választék megjelenhet név alapján, de itt is van preview készítési lehetõség is. Mint a képeknél, úgy itt sem képez preview-t a Sony magától. Erre viszont frappáns megoldást talált a Sony, egy 160 x 160 pixel méretû a film nevével azonos nevû jpeg kép elhelyezése a film könyvtárában megjeleníti a film egy kockáját a listában.

A cucc a filmet sem engedi nagyítani, de ez a galéria ilyen hiányossága után nem meglepõ. Viszont minden képet és filmet úgy forgat és úgy méretez, hogy az éppen az orientációnak megfelelõen jelenjen meg a kijelzõn. A filmlejátszója elég jó, zenei klippekre szinte tökéletes, ha a hallgatás nagyobb élmény számunkra, a képlejátszója viszont csak azért jó mert a képek elenyészõen kevés helyet igényelnek.

Akummulátor, töltés

A berendezés aksija nem cserélhetõ. Ez hátrány is lehetne, mintegy 30 órányi zenelejátszásra, és 8-9 órányi filmlejátszára képes egy töltéssel. A töltõje rendkívül gyors, a computer USB kimenetére kapcsolódva töltõdik. Ekkor nem képes lejátszásra. Egy töltés után tulajdonképpen bátran elmehetünk vele egy hosszabb nyaralásra is olyan sokáig bírja az aksi, fõleg ha nem teljes hangerõn hallgatjuk.

Vásárolható olyan konnektorba helyezhetõ töltõ is, aminek USB kimenete van. A Sonynál ez ehhez a berendezéshez 9.000! (kilencezer) Ft. Az olcsóbb típusok ugyan 2.000 Ft körül vannak, de ezek nem jók ehhez, mert csak akkor töltõdik, ha bejelentkezett USB drive-ként vagy MTP deviceként a rendszerbe. Ha ez nem sikerül, a töltõdés sem kezdõdik meg.

MP3 dalok elõkészítése, feltöltése

Minthogy a képek-vieók elõkészítésével nincs különösebb teendõ az exportálás/konvertálás és preview készítésen kívül, csak az MP3 dalok feltöltésével kapcsolatban írok.

Az MP3 dalok rendszerezése év, mûfaj, album, album borító, elõadó szerint csak akkor lehetséges, ha ezeket az információkat maga a zeneszám tartalmazza. Ehhez a feltölteni kívánt zenéket vagy ezekkel együtt kell az audió CD-rõl berippelni a megfelelõ programmal, vagy ha nincs eredeti CD-nk utólag kell beleírni. Erre meglehetõsen sok szoftver alkalmas.

Jó dolog, hogy adnak gyári szoftvert erre a célra, de sajnos ez a szoftver tud a legkevesebbet és erõs gépen is idegesítõen lassú. A Media Manager for Walkman (http://www.sonycreativesoftware.com/mm4wm) jó program rendszerezésre, a tartalom managelésére, másolásra, törlésre, konvertálásra, de az MP3 dalok ID tagjait nem tudja szerkeszteni. Ezzel együtt a programon keresztül a Walkman (így nevezik ezt a lejátszót is) szinte összes funkciója, beállítása, tartalma megjeleníthetõ, lejátszható.

Ahhoz hogy ezt a gyári szoftvert használjuk, a Walkman-t MTP (Multimedia Transfer Protocol - http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Transfer_Protocol) Device-ként kell a rendszerbe üzembe helyezni. Ehhez sajnos minimum a Microsoft Media Player 11-es verziójának (http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/player/11/default.aspx) telepítése szükséges, aminek használata felér egy büntetéssel. A telepítés után a rendszer felismeri a Sony-t MTP Device-ként, és szerencsére a Media Player használatát és megúszhatjuk a továbbiakban.

A rendszerben szerencsére kétféleképpen tudjuk a Walkmant felismertetni, a fent melített MTP Device-ként, és USB Drive-ként is. Ha nincs Media Plazer 11, akkor eleve USB Drive, ha van, eleve MTP Deviceként jelenik meg. Az MTP Device elõnye, hogy mind a Media Manager for Walkman, mind a Media Player 11 csak így kezeli a Sony Walkman tartalmát.

Származási hely: My Favorite MP4 player


A többi program, amelyek a Sony-tól függetlenek, jelentõsen többet tudnak MP3 ID Tag szerkesztés és tartalom-management területén is. Ezek viszont nem látják a Walkman-t MTP Deviceként, ezért át kell állítani USB Drive-ra. Ennek folyamtát a képgalériában lehet követni, a rendszerben a Device Manager nyújt megoldást az átállításra. Ekkor, mint egy Pendrive-ot tudjuk kezelni a berendezést, bármivel másolhatunk/törölhetünk róla megfelelõen elõkészített tartalmat.

MP3 ID Tag szerkeszése, felvitele

Származási hely: My Favorite MP4 player


Az MP3 dalok ID-jét azért érdemes rendberakni, mert megkönnyíti a rendszerezést. Az ID Tag-ek információkat tartalmaznak a dalról. Két verziója van az ID Tag-eknek, V2 és V3. A Sony a V3 ID-t kezeli, hiszen borítókép például csak ID3-ba építhetõ be. Az egyik legjobb ID Tag editor a Tag & Rename (http://www.softpointer.com/tr.htm). Rendkívül sokoldalú program, amit egy zeneszámmal kapcsolatban elképzelhetünk, azt mind fel tudjuk vinni vagy módosíthatjuk. Erõssége, hogy ha semmilyen információt nem tartalmaz a dal, sok helyrõl megkereshetjük (internetkapcsolattal) és azonnal beépíthetjük a dalba. Évszám, mûfaj borítókép, albumcím, dalcím, mind könnyen elõhalászható vele. Én erre a célra ezt használom a legtöbbet, bár van még egy jónak mondható alternatíva a Zortam MP3 stúdió (http://www.zortam.com/). A Tag & Renme mégis többet tud, és sok mindent automatizált, például a trackek sorszámozását, és hasonló dolgokat.

Az ID Tag Editorok mindegyike tartalmaz zenelejátszót, és olyan funkciókat, amelyek pl a filenévbõl állítják elõ a hiányzó tag-eket. Ez visszafelé is mûködik, a már felvitt tag-ek alapján képesek a programok a file átnevezésére. Ez akkor jó, ha nem látjuk csak a könyvtárstruktúrát és a fineveket. Harmadik alternatívaként még szóba jöhet az Ultra Tag Editor (http://www.atelio.com/ultra-tag-editor/) nevû program. Ennek erõssége, hogy a teljes könytástruktúrát képes kezelni és nagy mennyiségû dalt szerkeszthetünk egyidõben, már ha ennek van értelme.

Konkluzió

Összefoglalva: ez a Sony MP4 lejátszó bõven megéri még az új árát is, hiszen ennyi pénzért csak gagyi van kásás hangminõséggel, mûanyag házzal. Fõleg MP3 lejátszásban, rendszerezésben és hangminõségben erõs. Leggyengébb pontja, hogy csak computerrel tölthetõ az aksija, illetve a gyári töltõ 9.000 Ft-os ára. Ez azért érdekes, mert nem hiszem hogy van még egy lejátszó, amelyik egy töltéssel 30 óráig bírja. További gyengéje a Playlista, ami így ebben a formában (csak komplett alkönyvtár tartalma játszható le vele) értelmetlen.



A programok képességeit illetõen további segítséget nyújtanak a galéria képei. A Walkman képességeit illetõen pedig pár link angol nyelvû oldalakról:

http://reviews.cnet.com/mp3-players/sony-nwz-s616f-4gb/4505-6490_7-32591622.html
http://review.zdnet.com/mp3-players/sony-nwz-s616f-4gb/4505-6490_16-32591622.html
http://www.testfreaks.com/mediaplayers/sony-nwz-s616f/

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerző!
    Én vissza szeretném állítani az ilyen tipusú MP4-emen az USB-s használatot, vagyis Pendrive-ként használni, mint korábban.
    Sajnos a leírásából számomra nem derült ki, hogy hogyan kell csinálni.
    Le kell tölteni valamilyen új programot? Próbáltam keresni a Device Managert, meg a Hardware Update Wizardot, de nem jártam sikerrel.
    Kérem, írja meg nekem részletesen /szájbarágóan/, hogy hogyan állíthatom át az MP4-et USB Drive-ra.
    Köszönettel Gyenis József /gyenisjozsef38@freemail.hu/

    VálaszTörlés